БЕЗБЕДНО ВОЗЕЊЕ ВО ГУСТА МАГЛА

За ваше безбедно учество во сообраќајот, во услови на густа магла на патиштат, ве советуваме:

 
  • Секогаш користете сoборени светла и (или) магленки (доколку маглата е густа и видливоста е помала од 100 метри),  а доколку е потребно вклучете четири трепкачи, и на крај, доколку видливост е многу намалена, користете ја и сирената на автомобилот и отворете го прозорецот за да можете да ги слушнете другите возила.
  • Брзината на движење прилагодете ја пропорционално со намалената видливост на патот, односно возете со брзина со која ќе можете да застанете пред која било препрека што ќе ја забележите
  • Не забрзувајте ја брзината на возење нагло и не успорувајте нагло, не правете нагли промени на правецот на движење и најважно: не кочете нагло!
  • Секогаш држете безбедно растојание
  • Секогаш возете блиску до десниот раб од  коловозот
  • Никогаш не паркирајте на пат, особено во услови  на магла
  • Избегнувајте да престигнувате  и да запирате на отворен пат
  • Ако запирањето е неопходно, поставете соодветна сигнализација за одбележување на возилото. Сигнализацијата поставете ја на поголемо растојание од она на кое би ја поставиле во нормални услови.
  • Ако учествувате во сообраќајна незгода во услови на густа магла а притоа не ви се вклучени светлата за магла тоа може да влијае на вашата можност да ги искористите вашите права од осигурувањето на возилото.
  • Доколку не постојат услови за безбедно одвивање на сообраќајот едноставно прекинете го патувањето или одложете го за друг пат кога ќе постојат соодветни услови.


Извор: https://friday.mk/10-soveti-za-bezbedno-vozenje-vo-gusta-magla/